Здравейте! За пърив път се сблъсквам с подобен казус: Собственик на ЕООД се осигурява на по-ниския процент без право на обезщетение за ОЗМ. Същевременно лицето работи и по трудов договор. След направена операция излиза в продължителен болничен. Лицето представя болничен за трудовия договор. Трябва ли да представи и болничен като собственик на ЕООД без право на обзещетение, за да се отрази в декларация образец 1 и има ли някаква специфика при подаването на декларацията и съответно трябва ли да се подаде болничния като собственик на ЕООД? Дано съм обяснила разбираемо казуса!
Не прочетох пълнолетен учащ се да има изрична забрана за регистрация на фирма!
Естествено, но въпроса е насочен към дееспособност за регистрация на фирма!
Добра вечер!
Не намирам отговор на следният казус:  Лице, навършило пълнолетие тази година, но учащ се в средно образование редовно, има ли проблем да регистрира фирма на ЕТ на патентен данък /къща за гости/ на свое име! Би трябвало лицето да е вече дееспособно по нашето законодателство, но все пак, моля за мнения и благодаря!
Здравейте! Днес се опитвам от сайта на НОИ да подам по електронен път болничен, но като вляза в системата не са ми активни функциите. Някой да е имал същия проблем? От настройките на браузъра или от НОИ е проблема не разбирам.
на червено  20 000 лева, забравих да напиша
Наличността по валутна каса е 20 000 евро и каса  е 20 000, но в лева
marpan_64  Благодаря за отговора, мисля да процедирам по този начин
Здравейте, от скоро имам клиент с транспортни услуги. Наследих от предишната счетоводителка каса в лева на червено и каса във валута с голяма наличност.
Нямам бордера за обмяна на валута за да взема контировка - дт каса лева/кт каса във валута. Как да се справя, някакви идеи. Благодаря!
Питането ми е относно
НАРЕДБА № 4 от 28.06.2006 г. за нормите на пределните размери на естествените фири на акцизните стоки

(2) Загубите от естествените фири за тези акцизни стоки се изчисляват, като среднодневното количество на съхраняваната акцизна стока за съответния данъчен период се умножи по една шеста от процента, определен за съответния период в приложение № 4.

съответно фирите са:
Бензин - 0.22
Дизелово гориво - 0.10

И не разбирам защо се умножава процента по 1/6
Моля ви за малко разяснение за формулата за среднодневно количество за съхранявана стока - става въпрос за петролни продукти на бензиностанция.
Формулата за средна хронологична величина точна ли е?

 =МЗ1:2 + МЗ2:2 + МЗ3:2 + МЗ4:2 + МЗ5:2 +.... МЗ12:2
                     12-1


или делим само първи и последен МЗ на 2.
Не ми стана много ясно изчислението.